HTML

Dr. House szeminárium

Honnan a figura, miért kell a fájdalom, jellemformáló-e a szifilisz, posztmodern-e House? Elemzések, meglátások és vita a sorozatról.

Friss topikok

  • kaldijozef: OK! Akkor Merkúr a FDESZ védőszentje ! Köszi ! (2019.05.13. 06:42) Kígyók a boton I.
  • Cirmoscica: A harmadik évadot ismétlik szerdánként a tv2-n, nem a negyediket. A happiness meg nem happieness. ... (2010.08.10. 22:58) Az elkerülhetetlen vég
  • Bbundi: @szabo82: megfogtál... ráadásul befejeződött a hatodik évad. Azt hiszem lesz valami. (2010.06.02. 22:41) Cuddy mint anya
  • Bbundi: @szabo82: :) Jogos a felvetés, és szégyen súlya alatt vergődök a mulasztásaimért. Sajnos a tovább... (2009.11.06. 18:12) H. F.
  • manx express: A bejegyzés címét olvasva csak az ugrott be, hogy a House-Wilson kapcsolat szinte tökéletes mása a... (2009.09.30. 17:01) House-Wilson barátság

House és a PC

2009.09.06. 06:00 Bbundi

 

Cuddy:
– … and a disturbingly large proportion of your comments are racist or sexist. (… és a megjegyzéseid nyugtalanítóan nagy hányada rasszista vagy szexista.)
House:
– That top makes you look like an afghani prostitute. Would be an example of that. (Ebben a topban úgy nézel ki, mint egy afgán prosti. Ez egy jó példa lenne erre.) 

Ez hangzott el a negyedik évad 13. részében (No More Mr. Nice Guy), amikor Cuddy felolvasta House teljesítményértékelését.

Politikai korrektség

A píszí egy nyelvi mozgalomként vonagló furcsa állat. Furcsa, mert úgy tűnhet, hogy jó célt szolgál, de ennek ellenére hülyeség, mert a hülyék használják. Na jó, a hülyék veszik komolyan.

A politikai korrektség úgy bontakozik ki, hogy használója igyekszik olyan nyelvezeten megszólalni, olyan módon viselkedni, olyan eszmét követni, ami lehetőleg nem sért meg egyetlen etnikumot, nemet, vallást és semmilyen közösséget sem. A szélsőségesen debil változata ennek, mikor a fekete lyuk kifejezés használatáért bocsánatot kell kérni, mert az sértheti a feketéket.

Nyelvi relativizmus

Az egész jelenség a Sapir-Whorf hipotézisből bimbódzott ki. Ők ketten úgy érezték, hogy az ember gondolkodásának alapegysége a nyelv. Azzal fejez ki, annak segítségével ért meg mindent, tehát mindenki anyanyelvén ismeri a világot. Ha ez így van, akkor minden különböző nyelvi kódot használó egyén más világot ismer, hiszen nem azonos építőkövekből építik föl azt. Ez tudományosan nem nyert bizonyítást, ezért is nevezik e gondolatot hipotézisnek, és amennyire én tudom, már nem is ez az elmélet lubickol a nyelvtudományok fő sodrában, hanem a generatív grammatika, ami kis (nagy) sarkítással pont a Sapir-Whorf hipotézis ellenkezőjét igyekszik bizonyítani, vagyis – többek között – nyelvi univerzálékat kutat, amik nyelveken átívelő azonos jelenségek, szerkezetek, tehát olyasmik, amik minden nyelvben közösek. (Ezt itt és most nem részletezném tovább.)

Ebből úgy buggyan ki a píszí, hogy annak rajongói azt gondolják, ha az ember olyan kifejezéseket használ, amik bánthatnak másokat, akkor a tudatalattijában egy másokat bántó világ épül ki, hiszen másokat bántó nyelvi építőkövekből konstruálja meg mentálisan a maga világát.

Ezért érdekes lehet megfigyelni, Doktor House milyen kifejezéseket használ, aztán mindenki levonhatja a tanulságot, hogy akkor House világa milyen is. Vagyis megnézzük a használt kifejezéseket (ugye az egyén világának építőköveit), bedobjuk a Sapir-Whorf hipotézisbe, és mindenki eldönti, mit is lát, milyen a doktor lelkében kirajzolódó világ.

PC a nyelven túl

A píszí nemcsak nyelvi színtereken nyilvánult meg. Sokan felfedezni vélték például a filmtörténetben is. Ottan úgy öltött formát, hogy mindenképpen kellett szerepeltetni latin, fekete, meleg vagy latin-fekete-meleg rendőrt, aki hőssé válik, így elültetvén az emberekben az elfogadás csíráját.

Píszí-e vagy?

Ezt most mind kommentálatlanul hagyjuk, és megvizsgáljuk helyette a Doktor House-t.

Első pillantásra bizony píszí, mert szemügyre véve a mindenkori csapatok tagjait azt találjuk, hogy majd mindenki valamely nem többségi kulturális, vallási vagy szexuális csoporthoz tartozik. Eltérnek attól a kulturális origótól (ezt most én nevezem így, bocsánat), ami a legkisebb eséllyel jár megbélyegzéssel és egyéb hátránnyal. A kulturális origó a fehér, heteroszexuális, keresztény, városi férfi. Ez öt „tulajdonsága” egy embernek, és bármelyiktől eltérve már könnyedén válhat valaki megbélyegzetté, kisebbséggé akár. Egyszerűen (vagy primitíven) fogalmazva ez tekintődik „normálisnak”. Hangsúlyoznám az idézőjelet!!!

House csapataiban megfordul fekete, zsidó és biszexuális mint első osztályú doktor. Tehát a sorozat lehetne akár píszí is, ám ha figyelembe vesszük, hogy House hogyan bánik velük, milyen nyelvezetet használ, mikor megnyilatkozik, máris újragondolhatunk mindent.

De haladjunk csak sorban.

Chase

Az első éved nyolcadik részében (Poison) Chase vázolja a beteg állapotát, és arra utal, hogy megfelelő kezelés nélkül minimálisak a túlélési esélyei. Ezt követően:

House:
– I assume 'minimal at best' is your stiff upper lip British way of saying 'no chance in hell. (Feltételezem a „legfeljebb minimális” a te faarcú brit kifejezésed arra, hogy „semmi”)

Chase:
Actually, I'm Australian. (Ausztrál vagyok.)

House:
– You put the Queen on your money, you're British. (A királynő van a pénzeden, tehát brit vagy.)

 

Ne férjen kétség hozzá, egy ausztrált úgy lehet jól megsérteni nemzeti érzéseiben, ha britnek hívod. Vagyis ez egy egészséges pofon a politikai korrektségnek. 

Kutner

Kutner ugye származását tekintve indiai, akit örökbe fogadtak, és ennek lesz is jelentősége az 5 évad 4. részében (Birthmarks).

A beteget Kínában megoperálták, és nem igazán tudják lefordítani a leleteket, jegyzőkönyveket, így teret nyerhetett magának az alábbi beszélgetés:

Foreman:
– Anybody read chinese? Otherwise, we have no idea what these doctors did to her. (Ért valaki kínaiul?  Különben nem tudjuk meg mit csináltak vele ezek az orvosok.)

House:
– Kutner, you’re sort of asian, right? Get it translated. (Kutner, te valamilyen ázsiai vagy, igaz? Fordíttasd le.)

Thirteen

Thirteen ugyebár biszexuális nő, és őt is megannyi jelzővel illeti House, ami akár megalázó is lehetne. Most csak egyet idézek, azt is a negyedik évad 15. részéből (House’s Head). Ebben a részben szenved House buszbalesetet, és ki is esik egy kevés a memóriájából. Ennek egyik tünete, mikor nem emlékszik Taub, majd Thirteen nevére. Így vágja ki magát:

Wilson:
– Did you just forget his name? (Most elfelejtetted a nevét?)

House:
– No. – Lesbian. Find out if anybody on that bus was taken to other hospitals. (– Nem. – Leszbikus. Tudd meg, hogy volt e valaki a buszon, akit más kórházakba vittek.)

Thirteen:
– He just forgot mine. (Az enyémet is elfelejtette.)

House:
– No, Thirteen. I just wanted to call you a lesbian. (Nem, Tizenhármas. Én csak leszbikusnak akartalak szólítani.)

Thirteen:
– I’m not a lesbian. (Nem vagyok leszbikus.)

House:
– I was rounding up. From 50%. (Felfelé kerekítettem. 50 százalékról.) 

Feketék—afroamerikaiak

Ide is van anyag bőven. Foreman ugye fekete (homey), ráadásul az orvosi előtt betöréssel foglakozott és autólopásért el is kapták talán. Mitöbb, House az első évadba ki is fejti, hogy konkrétan az utcai múltja miatt vette fel. Aztán meg is lovagolja ezt a sztereotípiáját, elég gyakran.

De előtte nézzük, milyen megjegyzéseket tesz a „feketeségre” úgy általában.

Az első évad 17. részében (Role Model) egy fekete szenátort kezelnek, akinek esélye van az elnökválasztáson. Úgy tűnik. Aztán arra a következtetésre jutnak House-ék, hogy a szenátor AIDS-fertőzött, az meg nem tesz jót a választási esélyeinek. A szenátor persze tiltakozik a diagnózis ellen, nem ismer be semmilyen „kockázatos” magatartást, ami érthető is, hiszen a betegség nem sok szavazatot hozna. Ám House így reagál:

– Trust me. You’re not gonna be president either way. They don’t call it White House because of the paint job. (Bízzon bennem. Úgysem lenne elnök. Nem a festék miatt nevezik Fehér Háznak.)

(A diagnózis téves volt, és azóta Obamát is megválasztották.)

Vagy egy másik fekete beteg, aki magas vérnyomásra célzottan afroamerikaiaknak készült gyógyszert kap (2. évad 3. rész. Humpty Dumpty). Csakhogy ezt nem nézi jó szemmel, mert szerinte mindenkinek vörös a szíve, ezért nincs különbség még orvosilag sem, meg szerinte az amúgy is rasszista gyógyszer, bár Foreman is felírta neki. House talál különbséget:

– … based on my experience of the last 90 seconds, all black people are morons. Sorry, African-Americans. (… az elmúlt kilencven másodperc alapján minden fekete elmebeteg. Bocs, afroamerikai.)

Csak még néhány vicces beszélgetés Foremannel. Először az első évad 7. részéből (Fidelity). Ebben az epizódban House durván rámászik Foremanre, ami a fikázást illeti. Íme az indok: 

Foreman:
– Why are you riding me? (Miért szállt így rám?)

House:
– It’s what I do. Has it got worse lately? (Megszokás. Rosszabb lett mostanában?)

Foreman:
– Yeah. Seems to me. (Igen. Nekem úgy tűnik.)

House:
– Really? That rules out the race thing. ’Cause you were just as black last week. (Igazán? Ez kizárja a rasszizmust, mert ugyanolyan fekete vagy mint múlt héten.)

Persze Foremannek vannak briliáns visszavágásai, mint ez a következő (2. évad 23. rész. Who’s your daddy?). House régi haverjának a fogadott lányát kezelik, aki fekete, és egy House által is tisztelt, híres zongorista unokája. House haverja viszont fehér, ezért gyanússá válik neki, hogy a lány, aki mellesleg Cathrina-áldozat is, esetleg átveri régi cimboráját az egész apaság-dologgal. Aztán a történet egy pontján sárgaságot keresnek, ezért megnézik (a világosabb bőrű fekete lány) bőrét, hogy az napbarnított-e. A lány „félvérsége” felkínálja a poén lehetőségét House-nak, csakhogy a fekete zenészekről szóló legendák pedig biztosítják Foremannek a riposztot:

House:
– So, what is she, Foreman, a light-skinned black chick or a dark-skinned white chick? (Mi ő, Foreman? Egy világos bőrű fekete csaj, vagy egy sötétbőrű fehér?)

Foreman:
– I’m not sure. Can we hear the music again? (Nem tudom biztosan. Meghallgatjuk még egyszer a zenét?) 

Taub

A végére hagytam a zsidósággal kapcsolatos megjegyzéseket. Pontosabban egyetlen megjegyzést, elég az is. 5. évad 17. részében (The Social Contract) Wilson titkol valamit House elől, és azt próbálja neki beadni, hogy Taubbal jár teniszezni. Taub zsidó, tehát ez nem lehet igaz House szerint:

House:
– First of all, Wilson played tennis on his college team, and you are a Jew. You are not athletic. Run to the end of the hall and back. I’ll time you. (Először is, Wilson az egyetemi csapatban teniszezett, te meg zsidó vagy. Nem vagy sportember. Fuss el a folyosó végéig és vissza. Én mérem az időt.)

Taub:
– Sandy Koufax is Jewish. Greatest left-handed pitcher of all time. (Sandy Koufax is Zsidó. Minden idők legnagyobb balkezes dobója.)

House:
– Sandy Koufax is all you Jews go on about. Sandy Koufax and the holocaust. Gets old. (Ti zsidók másról sem beszéltek csak Sandy Koufaxról. Sandy Koufaxról meg a holokausztról. Unalmas.)

Ki lehet mondani

House mindent kimond. Nem használ eufemizmusokat, az ő építőkövei nem plasztikázottak, az ő építőkövei erőteljesen racionálisak. Azzal, hogy kerüli, sőt direkt szembefordul a politikai korrektséggel a racionalitás mint jellemvonás domborodik nála ki. Nem maszatol, hanem egyenes, akkor is, ha bántó.

Másfelől nem is bántó. Tudjuk a figuráról, hogy nem rasszista vagy antiszemita, mindenkit egyformán utál, ezért a szájába adhatják mindazt, ami más esetben már „betiltandó” lehetne.

Csodálkozom is, hogy nem szólaltak még fel okosan okosak ennek a terjedése miatt valami kiemelt fórumon. Meg az ORTT is hagyja. Bár lehet, hogy a szinkronnál csalnak nálunk, azt nem tudom, de nem lenne példa nélküli a sorozat megkurtítása.

 

45 komment · 1 trackback

Címkék: racionalitás house általános nyelvezet

A bejegyzés trackback címe:

https://houseseminar.blog.hu/api/trackback/id/tr351362854

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.09.06. 21:53:29

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aradebil 2009.09.06. 21:51:51

ha pc lenne nem nézném,a pc az egyik dolog amitől kb hányni tudok

kaya-ibrahim 2009.09.06. 22:01:04

A politikai korrektség zsidó találmány. Ök csempészték be a médián keresztül a politikába. De ennek ma az az ára, hogy ma nem csak zsidózni nem lehet, de feketézni sem, meg cigányozni sem.
Pedig igény az lenne rá ...
És akkor az sem csoda, hogy mitöl olyan kúrva népszerü a Jobbik ma. Ök egyszerüen kimondják azt, amit az emberek gondolnak. Persze sután, keszekuszán, meg idegesen, de nyerök, mert öszinték. És az emberek kúrvára unják már a mellébeszélést.
Nekem ne legyen senki politikailag korrekt a kommunikációjában. Leszarom ha zsidózik, de legyen hozzá mondanivalója, ne csak úgy parasztból zsidózzon. Mondja ki nyugodtan, amit gondol.
De a cselekedetei, azok viszont mát legyenek korrektek!

Michael Collins 2009.09.06. 22:01:32

Lehet hogy csak rosszul emlékszem, de többször is van utalás arra, hogy Wilson is zsidó!
Pl. egy karácsonyi epizódban "Ott van Jézus (mármint a betlehemi jászolban), szólj a rómaiaknak".
És volt egy korábbi, szintén karácsonyi epizód amikor a rénszarvas sapiját cikizte.

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2009.09.06. 22:16:42

@Michael Collins: Valóban, Wilson is zsidó. És Cuddy is. Róla a gyerek névadó ceremóniája (simchat) okán derül ki az ötödik évadban. Addig szóba sem került.

kilfenora 2009.09.06. 22:24:51

Már a második évadban is volt utalás a J-Date-re:
series.blog.hu/2009/07/25/house_md_season_2_e1_e2_e3
meg talán a szobájában is van valami dísztárgy, nem?

Lili Marleen 2009.09.06. 22:31:34

honnan tudjuk, hogy 13 valtoaramu? Valami elkerulte a figyelmem?

graveland 2009.09.06. 22:38:36

(az egyiknél lemaradt egy rag az afro amerikaiak végéről, az a vicc lényege h a feketék moronok, de az afro amerikaiAK nem, ami ugye ugyan az... kac kac:)house humor:)
nagyon korrekt cikk, szerintem ilyen környezetben simán elmennek a poénok, meg főleg h nem válogatnak hanem mindenkinek, igy nem emelnek ki egy ellenséget. a fehér házas pl. akármennyire is gonosz, jogos. (és ezzel nem azt irom hogy bööö feketék ne, hanem hogy valószinüleg a négernek ugyanez zajlott le a fejében, hogy nem azért nem lehetne elnök, mert buta/tanulatlan/labilis/priusza van, hanem mert fekete, ez nem polkorr)

Tobozon 2009.09.06. 22:43:28

Ehhez a pc-séghez csak annyi kiegészítést tennék, hogy House meg mozgáskorlátozott a lába miatt.

A. B. Normal 2009.09.06. 22:47:27

Gratula a bloghoz, sok sikert, ígéretes. A mostani téma index címlapra nagyon jó, de legyünk őszinték, gumicsont. A sorozat és a House-figura egyik nyilvánvaló és központi attribútumáról beszélünk - vak, akinek ezek nem tűntek fel eddig. Vagy a lépten-nyomon feltűnő menórák, a dávidcsillagos karácsonyfa, stb. Cigány beteg is volt már. Gyakorlatilag ez a sorozat egyik visszatérő központi témája. Az X-ment talán sokan ismerik, ahhoz tudnám ilyen szempontból hasonlítani.

szeme közé, laposan! 2009.09.06. 22:48:24

@Lili Marleen: csak a 4. évad végéről, meg az 5.elejéről... meg utána is.:)

Gregory Holmes 2009.09.06. 22:50:20

"Na jó, a hülyék veszik komolyan." [a PC-t]
Ezzel a mondattal a szerző a saját írását teszi feleslegessé. És valóban, a PC nem értelmezhető ilyen közegben, szerintem szerencsétlen a szóhasználat.

Értem azonban a szándékot, ennek ellenére szerencsésebb lenne máshogy feltenni a kérdést. Hogy House mennyire előítéletes elméletben és gyakorlatban, az valóban izgalmas felvetés. Sajnos azonban a felhozott példák sokszor nem igazolnak semmit, erre kitérek a következő commentben.

Ennek ellenére főhajtás a blog írója előtt. :]

Gregory Holmes 2009.09.06. 22:57:02

House véleményem szerint az előítéletességnek éppen az ellenkezőjét valósítja meg. Ugyanolyan távol áll a tényleges hátrányos megkülönböztetéstől és előítéletességtől, mint a "pozitív megkülönböztetéstől", a finomkodástól.

Valakinek a származását, bőrszínét, szexuális beállítottságát ugyanolyan természetes tulajdonságként kezeli, mint a hajszínt, a magasságot, vagy épp a személyiségét. Ugyanolyan mértékben emel, hangsúlyoz és gúnyol ki mindent.

Hogy ez "belefér-e", etikus-e, korrekt-e, az már szubjektív kérdés. Mindenesetre House semmiképp sem előítéletes.

slyspy · http://scene.hu 2009.09.06. 23:00:01

A Cuddyt alakító színésznőről ordít a(z amerikai) zsidóság majd minden embertani ismérve, de mivel nem vagyok antiszemita, viszont hímsoviniszta igen, ezért simán kúrnám.
A Wilsont alakító színészről viszont nem mondható el ugyanez egyik tekintetben sem.

Gregory Holmes 2009.09.06. 23:05:43

Elnézést, kiegészíteném a példákra tett megjegyzésem érvekkel.

House sokszor önironikusan rasszista, lásd a Kutner piszkálására hozott példa, ilyenkor a szokásosnál is kevésbé szabad komolyan venni őt, direkt szűk látókörűnek mutatja magát a humor kedvéért.

A taub-os példa se jó, House nem vonja kétségbe, hogy a zsidók sportolhatnak, mert ugye Wilson is zsidóként volt jó teniszező. Inkább Taub alkatához passzolt nehezen a sport. Más kérdés, hogy Taub komolyan vette a zsidós megjegyzést.

House piszkálja Chase haját, cipőjét, Cameron haját, Foreman nyakkendőjét, Kutner babonáit. Mivel House teljesen ignorálja az etikettet, ezért a rasszista megjegyzéseket a többi gúnyolódással egyenlő mértékben szabad komolyan venni.

bryan 2009.09.06. 23:09:18

A politikai korrektség értelme a pontosság lenne. Ha egy kerekesszékesre azt mondod, tolószékes, torzítva írod le a valóságot. Ő ugyanis nem feltétlenül szorul rá arra, hogy tolják, a kifejezés nem pontos, akár bántó is lehet, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy téves következtetéseket vonsz le a pontatlan kifejezés alapján. A viccek és poénok nem kell, hogy pontosan megfogalmazott, patikamérlegen mért kifejezéseket tartalmazzanak, de van ahol ez tényleg nagyon fontos. Lehet szivatni valakit a származásával, szexuális beállítottságával, de azért nem mindegy ki és hogyan teszi ezt. Zsidó barátaimat szoktam származásukkal kapcsolatos poénokkal fárasztani, de nyilvánosan, főleg ismeretlenekkel ezt nem tenném. A pc.-nek vannak túlzott vadhajtásai, amik tényleg nevetségesek és lehetetlenné teszik a normális kommunikációt, de alapvetően segíthet abban, hogy elkerüljük azokat a leegyszerűsítéseket, amin viccként jókat lehet nevetni, de ha valaki komolyan gondolja őket, attól azért ráz a hideg.
Önreklám:
nemletezo.blog.hu/2009/06/30/pc_jobbik_cigany

Gregor Elmarsson 2009.09.06. 23:38:08

@bryan: az a baj a pontossággal, hogy a vége az lesz, ami az EU mezőgazdasági termékszabványainak (hány centi és mennyire hajlik a banán, mekkora egy szabványos olívabogyó stb.).

Nézzünk egy példát az amerikai PC szótárból:
"fat" (dagadt) helyett "horizontally challenged" (inkább nem próbálkozom a fordítással).

Volt alkalmam fél évet eltölteni egy szeminárium keretében ezzel az üggyel, és - bár kezdetben szimpatikus törekvésnek tűnt - teljesen kiábrándultam belőle. Sajnos a jószándék teljes szemforgatásba fordul át: lényegében minden tulajdonság sértő.

Pedig szerintem csak az számít, hogyan mondod.

Gregory Holmes 2009.09.06. 23:39:22

A PC-t nagyon nehéz megítélni. Az USA-ban is az, mert többféleképpen értelmezik, az elfogadott eredettől függően. Itthon a dolog talán még kuszább.

Mindenesetre, ha találunk is egy szép, megfelelő definíciót neki, az elmélet a gyakorlatban úgyis bemocskolódik. :]

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.09.06. 23:40:32

@Bbundi: Cuddynál már a 2. évad 23-as epizódjában utal a vallására, mikor sperma-donort keres (a jelölteket számmal azonosították).

- I'm leaning towards 613. (A 613-as felé hajlok.)
- Oh, sure, go with the jewish number. (Persze, az zsidó szám.)

szétbaszta a izét az óriásrobot 2009.09.06. 23:50:15

"because of the pain job"

aranyos typo, a pornószakmában valóban ismert kifejezés.

fasza poszt. house forevah!

beleszolok 2009.09.06. 23:55:47

Egész jó kis poszt, de az elütéseket kijavíthatnád.

ezombi 2009.09.07. 01:32:34

Bár ezzel nem sértett meg senkit, ez a kedvenc mondatom tőle: " Imádom a reggeli genny illatát!"

báró Leopold 2009.09.07. 01:34:44

Amúgy azt honnan tudjuk h Wilson zsidó? Nincs vele semmi bajom, de én mindig azt hittem h House ezzel csak cseszegeti, pl. külsőre abszolute semmi sémi vonás nincs benne.

Marjanna_ 2009.09.07. 01:38:56

Nem tudom megállni, hogy ne a legapróbb dologba kössek bele, bocs, de a generatív grammatika már nem annyira lubickol, az az ötvenes években találódott ki, azóta már megváltozott nagyon a nyelvről való gondolkodás, most a kognitív nyelvészet dívik. Ez kevésbé szól univerzálékról, inkább a személyes gondolkodási sémák, forgatókönyvek szerepét tartja fontosnak a nyelvi közlés előállításában.

félemelet 2009.09.07. 03:04:06

@Gregory Holmes:
attól tartok, teljesen egyetértek veled. :-D
Az ideális állapot az lenne, ha bárhol, bármilyen közegben bedobhatnál egy zsidós vagy cigányos viccet, miközben mindenki úgy röhög a viccen (már, ha jó a poén...), hogy még csak eszébe sem jut, az előítéletesség témaköre, illetve nem azért röhög, mert csiklandozza az előítéletességét az aktuális poén.

Persze, a mi világunk nem ilyen - és vélhetően soha nem is lesz ilyen.

House esetében, biza, szó sincsen mások utálásáról - nála a provokáció módszertani kérdés, amit közvetve számtalanszor ki is fejtett: azért provokál, hogy a felindultság energiája megtámogassa a szakmai megfelelést - éppúgy, ahogy az edző is fikázza a sportolóját néha, hogy ezzel provokáljon ki belőle jobb teljesítményt.

félemelet 2009.09.07. 03:30:15

House figurája sokkal inkább épít az ösztönös befogadásunkra, mint az intellektuálisra. House-ról egyszerűen tudjuk, hogy JÓ EMBER - a jóemberség erénye pedig extra jogokat és lehetőségeket ad a hordozójának.

A píszí lényege az, hogy akkor is informálni tudjuk a másikat az előítéletmentességünkről, ha az minket nem ismer, és így nem rendelkezünk nála a jóemberség hitelével - inverzben fogalmazva: ne informáljuk félre az idegent egy-egy félrecsúszott megfogalmazásunkkal, és ne ébresszük benne az előítéletes ember benyomását, illetve ne sértdük meg őt, ha ez nem szándékunk.

A píszí tehát nem más, mint a mások iránti figyelmesség egyik formája a sok közül.

Kijelenthető, hogy a megfelelő érzelmi intelligenciával rendelkező ember ALAPBÓL píszí, ezt neki nem kell úgymond külön megtanulnia. A píszít tehát lényegében arra találták ki, hogy azok az embertársaink is surlódásmentesen tudjanak egymás mellett élni, akik nem előítéletesek ugyan, de nem rendelkeznek a megfelelő érzelmi intelligenciával és/vagy koncentrációval az ösztönösen körültekintő fogalmazáshoz. Egyszerűen nyelvi panelek, amiket ugyanúgy tanulunk meg - kellene megtanulnunk - mint azt, hogy milyen köszönési formákat alkalmazhatunk a szomszédbácsi, vagy a 18 éves, de a boltban a munkáját végzőként mégis felnőttként megszólítandó pénztároslány felé.

Talán a legfontosabb: ne keverjük össze a gördülékeny, intézményesült píszít a bántóan modoros, extrémen nyakatekert hülyeséggel. Az utóbbitól teljes joggal ráz ki a hideg minden jóérzésű embert - ám ez nem ok arra, hogy pusztán ezért az egész törekvést en bloc fölényesen a kukába hajítsuk.
(Amúgy nem kell az USÁ-ba menni ostoba píszí-példákért. Elég, ha csak arra gondolunk, amikor a klasszikus nyálgép férfiak a legalpáribb szexhirdetéseikben is "hölgyet" keresnek - a mérlegelés nélküli elutasítás ostobaságára pedig szintén hazai példa, amikor valaki bármilyen szituációban automatikusan hisztériarohamot kap, ha úgy szólítják meg, hogy "hölgyem". Az utóbbi korlátoltsága azért fájó, mert főképpen diplomásakra, értelmiségiekre jellemző, pont azokra, akiktől nem ökölszabályokban való gondolkodást várunk el...)

félemelet 2009.09.07. 04:18:59

Konklúzió: House egyértelműen NEM píszí - értsd: szándékosan mellőzi a píszí verbális paneleit, paradigmáját - ám feddhetetlenül mentes a rossz értelemben vett előítéletességtől. Innentől kezdve a kérdés az, hogy mi számít "rossz értelemben vett" előítéletességnek - és a tapasztalataim szerint ezzel kapcsolatban van nagyobb káosz a fejekben.

Innentől off-topic.

A rossz értelemben vett előítéletesség nem az, ha nem biztosítjuk más emberek vagy bizonyos dolgok számára AUTOMATIKUSAN a totális bizalmat, pozitív hozzáállást, hanem az, ha a kezdeti álláspontunk, megítélésünk
- nincs releváns korábbi (általános) tapasztalatokkal megtámogatva. Kulcsszavak: TÁJÉKOZOTTSÁG, ÍTÉLŐKÉPESSÉG. (Kivéve, az olyan eseteket, amikor a pozitív hozzáállásunk hiányát az illetővel vagy dologgal kapcsolatban pont az okozza, hogy a kérdéses jellemzőről semmiféle támpontunk nincsen, ami alapján a személyt vagy a dolgot megítélhetnénk. Ez az abszolút egészséges bizalmatlanság esete, korántsem bűn önmagában...)
- A pozitív hozzáállásunk hiányát tök feleslegesen, illetve aránytalan mértékben hangsúlyozzuk. Klucsszó: TAPINTAT
- Képtelenek vagyunk, vagy eleve szándékosan nem akarunk az adott személlyel vagy dologgal kapcsolatban elmozdulni a kezdeti álláspontunkról, akkor sem, ha később azzal ellentétes információ birtokába jutunk. Kulcsszó: RUGALMASSÁG
- A fentebbi pontban említett későbbi információ megszületését vagy "beérkezését" eleve megakadályozzuk. Kulcsszó: NYITOTTSÁG

Hasznos lenne továbbá a nyelvben is helyretenni a fogalmakat. Pl. "előítéletes"-nek csakis a rossz értelemben vett előítéletekkel rendelkező embert hívni. Pl. megfosztani az "előítélet" szót az automatikusan pejoratív jelentéstől (hiszen mi más, mint előítélet pl. az, ha nem vagyunk hajlandóak tűzbe tartani a kezünket? Ennek semmi köze ahhoz, hogy előítéletesek vagyunk-e...) Stb.

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2009.09.07. 05:44:01

REggelt!
Most mennem kell dolgozni, de még ma próbálok normálisan reagálni.
A magam részéről, House nem a kirekesztő figura megtestesülése, sokkal inkább annak paródiája. Olyan, mintha gúnyolná a kirekesztést a kirakasztő megjegyzéseivel, ami iagzából zseniális. Tulképpen autisztikus vonásként is felfogható, hogy azért sem felel meg bizonyos megszólalási normáknak. (3. évad negyedik rész is utal erre.)
@beleszolok: az elütésekre majd rámegyek.
@nyomasek_bobo: Igazad van!
Csak magyarázatként, ha valaki nem értené:
613 parancsolata (michvája) van a Tórának. (Tehát a 613-as spermadonor...)

Guido (törölt) 2009.09.07. 05:44:25

ez mi a faszért került főoldalra?? Úristen , ennyi elvarázsolt gyökérkefét!

Pipas 2009.09.07. 07:10:21

prportion -> proportion
asain -> asian
find out -> 'járj utána', nem 'tudd meg' (a tudd meg azt jelentené, hogy én most közlöm veled)
pain job -> paint job (festés, nem festék)
gets old -> kezd unalmassá válni (nem unalmas)

Amúgy tetszett a cikk, élvezetes volt olvasni és egyet is értek vele.

magyar-magyar szótár 2009.09.07. 07:33:29

Előző életemben Political Incorrect név alatt a mélymagyar politikaikorrektséggel foglalkoztam (meg máma is még, de ez mindegy) a magyarpolitikaikorrekt überpíszi.

Esteleg érdekes lehet az, hogy egy beteg (minősített) hogyan látja Dr House-t úgy is, mint aki több villányival tesz rá a píszíre is. Azonkívül egy év alatt három szerettem is meghalt, egy nyomorultul pusztult rákban. Imígyen érdekes szemlélnem ahivataléos gyári House-képet, tekintetemben House az orvos, aki gyógyítani akar, márminthogy ez szenvedélye (betegsége) Képtelen vagyok azt az előtéthártyát, azt a sablont odalátni House-hoz, számomra ő Az Orvos, akit akarok. Jöhet az igazgatónő is, mert jó a segge, vagy T' mert bi (én meg leszbikus)

kalapácstollú 2009.09.07. 08:42:09

Most komolyan, arról nyitottál egy posztott, hogy bizonyítsd, House non-pc? Holnap arról írsz egy másik posztot, melyben azt bizonygatod majd, hogy Jacko meghalt?

Idet 2009.09.07. 09:02:20

A dolog szakmai részéhez: apám, aki orvos, általában hemperegve nevet az orvos-sorozatokon, ezen is. Például, amikor loboncos frizurával vonulnak be műteni... satyak egy szál se, ugye, mert az rontaná a kinézetet. Ha valaki a való életben így menne a műtőbe, még a mai egészségügyi viszonyok között is páros lábbal rúgnák ki. Ez csak egy film, nem a valóság! És annak nagyon gyenge mása.

nerdieman 2009.09.07. 09:22:20

@Idet: a valóságot senki nem nézni, azt megéljük nap mint nap, abból meg elég a 24 óra. Viszont apukád jót nevet rajta, úgyhogy a célját már elérte :) elvégre szenvedélyünk a szórakoztatás!

@Guido: az Index főoldalon ennél milliószor gyengébb blog felkerült. Na azért volt kár, ezért nem.

zsof.berg 2009.09.07. 09:39:22

Én nem is értem a felvetést. Most komolyan! Miért kell ilyen füllel hallgatni? Nekem olyan édes mindegy, hogy melyik szereplőnek mi a vallása, bőrszíne, politikai nézete! Ráadásul ha belpolitikait akarunk belemagyarázni, akkor meg számunkra (Magyarok számára) értelmezhetetlen is, mert az Amerikai belpolitikához lövésünk sincs, az ittenihez meg praktikusan nekik nincs gőzük.

magyar-magyar szótár 2009.09.07. 10:09:46

@Idet: Azokon az orvosokon röhögök a legjobban, akiket frusztrálnak a 15 perces konzíliumok ÁMDE azt hazudják, hogy a kézi CT-n meg a "lehetetlen hygiénés körülményeken" háborognak, viszont nem látták még a Péterfy Sándor belosztályát, ahol kongói módszerekkel a betegek hozzátartozói ápolják a betegeket, úgyértve, hogy pelenkáni is.
Nálunk feudalizmus van A Tanár úr mond egy diagnózist, és onnan nem a beteg gyógyítása a cél, hanem mindhalálig igazolni a diagnózist.

A filmek nem dokumentumfilmek, de annyi dramaturgiai érzéke egy értelmiséginek (tételezzük fel egy orvosról, hogy értelmiségi) csak van, hogy tudja, amit lát, az (ugyan) játék.. Nem is a játék frusztrálja a kórházisorozatokban az orvosainkat, hanem az a valóság, ami óhatalanul is átszűrődik.
Legfőképpen: Bezzeg Amerikában a frissen rezidálton is van felelősség, kap munkát és amit mond, azért felelnie kell. Nálunk meg a 44 éves szemész orvosnő kopasz csicska, A Tanár úr bevágtázik a paráért műteni a vasáárnapi vacsoraasztaltól is.

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2009.09.07. 16:36:19

@kalapácstollú: Nem, dehogyis. Ez a krumplibogarak párzásáról szól.

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2009.09.07. 16:39:32

@zsof.berg: Itt sem arról volt szó, hogy bárkinek számít a szereplők származása. Az számít, hogy a sorozat foglalkozik vele, és ahogy foglalkozik vele. Fuss neki még egyszer!

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2009.09.07. 16:44:28

@Idet: Nyilván. Elég unalmas lenne fél napos transzplantációkat nézni, akkor is, ha a tizedére vágják.
A House azt tudja, hogy néhány témába jól talál bele, és baromi jó karakterei vannak. Persze őket sem pusztán David Shore találta ki, hanem előtte Thomas Mann
meg Goethe és még ki tudja. Shore-ék viszont állatul valósítják meg ezt sorozatban.
Egyébként a Csillagok háborúja sem igaz!!!

Mano Negra 2009.09.07. 20:55:34

PÍSZÍ: :-)


Dzsudzsák Balázs, a magyar labdarúgó-válogatott középpályása hétfőn az MTI-hez eljutott nyilatkozatában elnézést kért azért a kijelentéséért, amelyet a svédek elleni 2-1-re elveszített világbajnoki selejtezőt követően tett szombaton. "Közvetlenül a találkozó után, amikor - azt hiszem, érthetően - még igencsak feszült idegállapotban voltam, nagyon sokan kértek tőlem nyilatkozatot. Hogy őszinte legyek, nem emlékszem minden szóra, amit akkor válaszoltam a kérdésekre, de talán ezen nincs is mit csodálkozni. Ha bármi olyasmit mondtam volna, ami sérti valakinek az érdekeit, érzékenységét, a jó ízlését, azoktól ezúton kérek elnézést. Remélem, elhiszik nekem, hogy senkit nem állt szándékomban megbántani" - nyilatkozta az MTI-nek a PSV Eindhoven futballistája. A válogatott szélsője a mérkőzést követően adott egyik interjújában azt mondta: "aki azt mondja, hogy jogosan kaptunk ki, az nem magyar, és hazudik."

makepeace 2009.09.09. 17:35:57

Az utolsó előtti bekezdésben benne van minden.House utál mindenkit és ezért "korrekt".Bár néha indokolatlanul bunkó.A szinkronnal nem csalnak(nagyon),bár az afgán prostis részt simán kivágták a tv2-ön.(az axn-en nem emlékszem)Sőt szinkron néha durvább,mint az eredeti szöveg.
süti beállítások módosítása