HTML

Dr. House szeminárium

Honnan a figura, miért kell a fájdalom, jellemformáló-e a szifilisz, posztmodern-e House? Elemzések, meglátások és vita a sorozatról.

Friss topikok

  • kaldijozef: OK! Akkor Merkúr a FDESZ védőszentje ! Köszi ! (2019.05.13. 06:42) Kígyók a boton I.
  • Cirmoscica: A harmadik évadot ismétlik szerdánként a tv2-n, nem a negyediket. A happiness meg nem happieness. ... (2010.08.10. 22:58) Az elkerülhetetlen vég
  • Bbundi: @szabo82: megfogtál... ráadásul befejeződött a hatodik évad. Azt hiszem lesz valami. (2010.06.02. 22:41) Cuddy mint anya
  • Bbundi: @szabo82: :) Jogos a felvetés, és szégyen súlya alatt vergődök a mulasztásaimért. Sajnos a tovább... (2009.11.06. 18:12) H. F.
  • manx express: A bejegyzés címét olvasva csak az ugrott be, hogy a House-Wilson kapcsolat szinte tökéletes mása a... (2009.09.30. 17:01) House-Wilson barátság

Cuddy mint anya

2009.11.16. 06:00 Bbundi

endokrinológia: a belső elválasztású mirigyek működésével és betegségeivel, a hormonokkal foglalkozó tudományág.

Egy kicsit kéne elmélkedni Cuddyról. Valami ugyanis azt súgja, hogy a dögös kórházigazgatónak, a sorozat milfjének figurája hasonlóan fontos információkat nyújthat House jellemrajzához, mint azt tette Wilsoné. Mert mégiscsak ő a központ, minden szereplőnek hozzá mérten van helye.

Esetünkben a felszín végtelenül fontos. Cuddy ugyanis a legritkább esetekben visel olyan öltözéket, ami nem ordibálja világgá, hogy ő nő. Állandó kellékei: feszes szoknya, amit a sorozat páros teliholdjaként felbukkanó popsi két félteke tölt meg igen látványosan, illetve a mélyen kivágott felső, mely feltárja a kicsiny gyermekek elsődleges táplálékának forrását, a mellet. E két említett testrésznek nagyságáról jellemzően elismerően szokott szólni House.

Ödipusz-komplexus

Adódik a kérdés, hogy miért van szükség egy dögös kórházigazgatóra. Miben tud mást egy (a sorozatban legalábbis) 37 éves női főnök, egy akármilyen másikhoz képest? A válasz annyira egyszerű, szinte belebámul a szemünkbe: Cuddy képes irányítani House-t. És nem, nem a tekintélyével.

Pszichonalitikus alapvetés, hogy 3–7 éves gyermekekben szexuális vágy ébred az ellenkező nemű szülő iránt. Ezt hívják Ödipusz-komplexusnak (lehet ugyanezt a jelenséget a lányoknál Elektra-komplexusnak nevezni, de végül is mindegy.) Ilyenkor a fiúk feleségül akarják venni az anyjukat, és igyekeznek az apát kitúrni az ő szerepéből, gyakran olyan vágyakat dédelgetve, melyben az apa eltávolítása fogalmazódik meg. Ez aztán bűntudathoz és egyéb bonyodalmakhoz vezet, amivel itt nem foglalkozunk. Mi most azt igyekszünk megállapítani, hogy Cuddy és House kapcsolata mennyire hasonlít egy olyan anya-gyermek kapcsolathoz, amely éppen az ödipális késztetés vidám atmoszférájában leledzik. (Emlékezzünk arra, amikor Cameron helyettesítette Cuddyt, és felügyelte House-t. Itt az angol kifejezés, a „babysitting” utalt House gyermeki voltára.)

Gondoljunk csak a kapcsolatuk alapvető vonásaira. Így vagy úgy, de mégis Cuddy a főnök, az ő szava dönt. House viszont külön utakon jár, gyakran „csínytevések” segítségével gyógyít, vagyis House egy szófogadatlan gyerek, akin a nevelés vajmi keveset segít. Cuddy dögössége pedig nyilvánvalóan azért tesz jó szolgálatot, mert így egyértelmű, hogy nem tiszteletet parancsol, hanem szexuális vágy tárgyaként hat House-ra.

A hormonok uralma

A sorozatban mindig nagyon fontos az orvosok szakterülete. Wilson nem is lehetne más, mint onkológus, míg Cuddyról is elmondhatjuk, hogy az endokrinológusság nem keveset tesz hozzá a figurájához. Az endokrinológus igen jól ismeri a hormonokat, melyekből néhányat teszünk jellemzően felelőssé a boldogság, a szomorúság vagy éppen a nemi vágy megjelenéséért (ez csak pár példa). Cuddy amolyan két lábon járó hormondózis, hiszen nőiségének kihangsúlyozásával vágyat kelt. (Úgy is mondhatnám: több szinten ért a hormonokhoz.)

Érdekes párhuzam, hogy Cuddynak nem sikerül a gyermekáldás. A női terméketlenségnek lehetnek hormonális okai, így azt látjuk, hogy Cuddy saját maga orvosaként vall kudarcot. De ennél komplexebb a kép. Már az első évad negyedik részében is elhangzott, hogy Cuddynak a kórház a gyermeke, ami később némileg módosult. Például az 5. évad 13. részében (Big Baby), ami a Nagy gyerek címet viseli egy zsáknyi utalást kapunk arra, hogy Cuddy nemcsak a kórháznak, hanem House-nak is az „anyja”. Ebben a részben van, amikor Cuddy nem biztos, hogy tényleg örökbe akarja fogadni a kislányt, aki éppen nála van, hiszen nem büszke az anyaságára, és visszavágyik a kórházba, és ebben a részben kezelik azt a nőt, aki speciális igényű srácokat tanít. Remélem látszik, hogy milyen gyönyörű a párhuzam a kezelt beteg és Cuddy között: mindketten olyan gyerekkel foglalkoznak, akivel más nem tudott. Vagyis ne legyen kétség: House a nagy gyerek. Így Cuddy meddősége csak metaforikus, volt neki gyereke, House, aki nem igazán akarta az új „családtagot”.

4 komment

Címkék: általános 1. évad endokrinológia 1x04 5x13 cuddy 5. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://houseseminar.blog.hu/api/trackback/id/tr131527772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stankee (törölt) 2010.01.21. 21:14:08

Ennyi volt a blog, már nem lesz több bejegyzés?

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2010.01.21. 23:25:24

@iNarancs:

Őszintén szólva nem tudom. Még lenne mit írni, csak lusta vagyok. Majd valahogy egyszerűsítek, aztán meglátjuk. Meg formálódik egyéb projekt is, és nehéz ütemezni.

szabo82 2010.06.02. 20:43:14

2010.06.06. 06:00
Ennél jobb időpont a visszetérésre nem lesz egy évig...én megragadnám. :-) Én itt leszek, reményekkel telve...amint felkelek 10 körűl. :-)

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2010.06.02. 22:41:08

@szabo82: megfogtál... ráadásul befejeződött a hatodik évad. Azt hiszem lesz valami.
süti beállítások módosítása