HTML

Dr. House szeminárium

Honnan a figura, miért kell a fájdalom, jellemformáló-e a szifilisz, posztmodern-e House? Elemzések, meglátások és vita a sorozatról.

Friss topikok

  • Cirmoscica: A harmadik évadot ismétlik szerdánként a tv2-n, nem a negyediket. A happiness meg nem happieness. ... (2010.08.10. 22:58) Az elkerülhetetlen vég
  • Bbundi: @szabo82: megfogtál... ráadásul befejeződött a hatodik évad. Azt hiszem lesz valami. (2010.06.02. 22:41) Cuddy mint anya
  • Bbundi: @szabo82: :) Jogos a felvetés, és szégyen súlya alatt vergődök a mulasztásaimért. Sajnos a tovább... (2009.11.06. 18:12) H. F.
  • manx express: A bejegyzés címét olvasva csak az ugrott be, hogy a House-Wilson kapcsolat szinte tökéletes mása a... (2009.09.30. 17:01) House-Wilson barátság
  • Bukowszky: az új rész tetszett, de nagyon nem voltam elájukva tőle, elég gyengécske a forgatókönyv és így Lau... (2009.09.29. 10:39) House=Lucifer

Az elkerülhetetlen vég

2010.06.06. 06:00 Bbundi

Hát így állnánk. Amerikában befejeződött a hatodik évad, nálunk meg gondolom a közepe felé abbahagyták, és belekezdtek, mondjuk a negyedikbe. Ez sajna ilyen, a tévé nem sugároz drága pénzen vett képkockákat, ha nem reménykedhet népes nézőtáborban. A tévé viszont leszarható, csillió módon hozzá lehet jutni House-hoz, még felirat is van hozzá az interneten.

Amiért viszont most mégis megnyit a szeminárium, gyakorlatilag rendhagyó módon, az az, hogy leszögezzük: a sorozat nem fogja elveszíteni hitelességét, vagyis egszer vége lesz. Fönnállt a hetelesség elvesztésének veszélye a negyedik évadban, ami ráadásul a forgatókönyvíró-sztrájk miatt megehetősen rövidre sikerült, és volt némi aggodalom a az ötödik évadban is, de a végére megnyugodhattunk. Nem sérült a figura, hanem egyenesen bekerült a pszichiátriára. Thomass Mann itt hagyta abba az írást, amikor a House elődjének számító figurát megformálta a Doktor Faustusban. A zenei géniusz huszonnégy év elteltével megőrült, és többé nem is tért vissza.

A pénz az úr

Csakhogy ez Amerika, és kell a hatodik éved, mert pofátlanul sokan nézik. Kaptunk is egy tiszta House-t, aki próbálkozott a beilleszkedés-dologgal. Lejött a vicodinról, szerelem, barátság, happieness.

Nem egy rajongó szerint most kellett volna abbahagyni, annyira szépre sikerült a hatodik évad fináléja. Én az ötödik évad végén éreztem a csúcsot, de utólag nem bánom, hogy tovább gondolták. A figura még így józanul sem sérült, sőt kitárulkozott.

A pletykák szerint már bőven aláírták a kilencedik évadot is (talán csak a nyolcadikat, végül is mindegy). Nem tudom, hogyan képzelik, de ez aggaszt. Valahogy abba kéne hagyni, méghozzá addig, amíg még úgy tudunk a sorozatra gondolni, mint műre.

Ne legyen félreértés. Nem lesz happyend. Dráma és összeomlás várható, amit most jó érzékkel kerültek el a készítők, de idővel el fog fogyni minden kapaszkodó. A figura tragikus, nem épülhet fel, és nem lehet boldog. Illetve ha az megtörténik, akkor abból fakad majd tragikum.

A tudatlanság áldásos

Volt egy epizód a hatodik évadban, amikor egy fizikus zsenit kezelt House. A srác robotriping segítségével hülyítette magát, hogy együtt maradhasson szerelmével, aki mellet ténylegesen érezte a boldogságot. Azt akarta, hogy úgy maradjon, viszont amíg okos volt, addig csak azt látta, hogy nem lehet együtt a nővel, akinek az iq-ja közelebb állt egy galambéhoz, mint az övéhez, bármit is jelentsen ez. House végül visszaadta neki a hülyítő drogot, és elhangzott a lényeg: a tudatlanság áldás (Ignorance is Bliss).

A boldogság zsákutca

Rövidre zárom. Ha nem cseszik el a sorozatot, akkor nincs jövője semmiféle House-románcnak hosszútávon. Ha mégis bekövetkezne, akkor a figurának el kell butulnia, meg kell hasadnia. Most adtak ennek egy esélyt, de nem fog működni, vagy ha mégis, akkor House meg fog bukni mint orvosi zseni. Ha pedig nem működik a kapcsolat, akkor előbb-utóbb fel fog örlődni a figura a saját nyomorában. Abban a nyomorban, amitől a fizikus is menekült (a diagnózis is abból következett, hogy öngyilkossági kísérlete következtében eltörte egy-két bordáját).

A vég elkerülhetetlen. Vagy egy pszichiátriára kerül vissza House tébolyultként, vagy kénytelen lesz elhülyülni egy kapcsolatban, mint a fizikus. Minden más verzió azt feltételezi, hogy az írók nem maradnának következetesek a figurához, és azzal a gesztusukkal el is csesznék az egészet. David Shore nem fogja hagyni.

1 komment

Címkék: racionalitás fájdalom vég 6. évad

Cuddy mint anya

2009.11.16. 06:00 Bbundi

endokrinológia: a belső elválasztású mirigyek működésével és betegségeivel, a hormonokkal foglalkozó tudományág.

Egy kicsit kéne elmélkedni Cuddyról. Valami ugyanis azt súgja, hogy a dögös kórházigazgatónak, a sorozat milfjének figurája hasonlóan fontos információkat nyújthat House jellemrajzához, mint azt tette Wilsoné. Mert mégiscsak ő a központ, minden szereplőnek hozzá mérten van helye.

Esetünkben a felszín végtelenül fontos. Cuddy ugyanis a legritkább esetekben visel olyan öltözéket, ami nem ordibálja világgá, hogy ő nő. Állandó kellékei: feszes szoknya, amit a sorozat páros teliholdjaként felbukkanó popsi két félteke tölt meg igen látványosan, illetve a mélyen kivágott felső, mely feltárja a kicsiny gyermekek elsődleges táplálékának forrását, a mellet. E két említett testrésznek nagyságáról jellemzően elismerően szokott szólni House.

Ödipusz-komplexus

Adódik a kérdés, hogy miért van szükség egy dögös kórházigazgatóra. Miben tud mást egy (a sorozatban legalábbis) 37 éves női főnök, egy akármilyen másikhoz képest? A válasz annyira egyszerű, szinte belebámul a szemünkbe: Cuddy képes irányítani House-t. És nem, nem a tekintélyével.

Pszichonalitikus alapvetés, hogy 3–7 éves gyermekekben szexuális vágy ébred az ellenkező nemű szülő iránt. Ezt hívják Ödipusz-komplexusnak (lehet ugyanezt a jelenséget a lányoknál Elektra-komplexusnak nevezni, de végül is mindegy.) Ilyenkor a fiúk feleségül akarják venni az anyjukat, és igyekeznek az apát kitúrni az ő szerepéből, gyakran olyan vágyakat dédelgetve, melyben az apa eltávolítása fogalmazódik meg. Ez aztán bűntudathoz és egyéb bonyodalmakhoz vezet, amivel itt nem foglalkozunk. Mi most azt igyekszünk megállapítani, hogy Cuddy és House kapcsolata mennyire hasonlít egy olyan anya-gyermek kapcsolathoz, amely éppen az ödipális késztetés vidám atmoszférájában leledzik. (Emlékezzünk arra, amikor Cameron helyettesítette Cuddyt, és felügyelte House-t. Itt az angol kifejezés, a „babysitting” utalt House gyermeki voltára.)

Gondoljunk csak a kapcsolatuk alapvető vonásaira. Így vagy úgy, de mégis Cuddy a főnök, az ő szava dönt. House viszont külön utakon jár, gyakran „csínytevések” segítségével gyógyít, vagyis House egy szófogadatlan gyerek, akin a nevelés vajmi keveset segít. Cuddy dögössége pedig nyilvánvalóan azért tesz jó szolgálatot, mert így egyértelmű, hogy nem tiszteletet parancsol, hanem szexuális vágy tárgyaként hat House-ra.

A hormonok uralma

A sorozatban mindig nagyon fontos az orvosok szakterülete. Wilson nem is lehetne más, mint onkológus, míg Cuddyról is elmondhatjuk, hogy az endokrinológusság nem keveset tesz hozzá a figurájához. Az endokrinológus igen jól ismeri a hormonokat, melyekből néhányat teszünk jellemzően felelőssé a boldogság, a szomorúság vagy éppen a nemi vágy megjelenéséért (ez csak pár példa). Cuddy amolyan két lábon járó hormondózis, hiszen nőiségének kihangsúlyozásával vágyat kelt. (Úgy is mondhatnám: több szinten ért a hormonokhoz.)

Érdekes párhuzam, hogy Cuddynak nem sikerül a gyermekáldás. A női terméketlenségnek lehetnek hormonális okai, így azt látjuk, hogy Cuddy saját maga orvosaként vall kudarcot. De ennél komplexebb a kép. Már az első évad negyedik részében is elhangzott, hogy Cuddynak a kórház a gyermeke, ami később némileg módosult. Például az 5. évad 13. részében (Big Baby), ami a Nagy gyerek címet viseli egy zsáknyi utalást kapunk arra, hogy Cuddy nemcsak a kórháznak, hanem House-nak is az „anyja”. Ebben a részben van, amikor Cuddy nem biztos, hogy tényleg örökbe akarja fogadni a kislányt, aki éppen nála van, hiszen nem büszke az anyaságára, és visszavágyik a kórházba, és ebben a részben kezelik azt a nőt, aki speciális igényű srácokat tanít. Remélem látszik, hogy milyen gyönyörű a párhuzam a kezelt beteg és Cuddy között: mindketten olyan gyerekkel foglalkoznak, akivel más nem tudott. Vagyis ne legyen kétség: House a nagy gyerek. Így Cuddy meddősége csak metaforikus, volt neki gyereke, House, aki nem igazán akarta az új „családtagot”.

4 komment

Címkék: általános 1. évad endokrinológia 1x04 5x13 cuddy 5. évad

H. F.

2009.10.16. 06:00 Bbundi

Érdemi oktatás részemről ma sem lesz,  de feladok egy kis vonatkozó szakirodalmat a The Tyrant című epizódhoz. Segít eligazdoni morálisan, és jó. Itten olvashatjátok Tóta W. Árpád Szerény javaslatát. Jó tanulást!

3 komment

Címkék: ajánló racionalitás

Közlemény

2009.10.06. 07:37 Bbundi

"Továbbképzés" miatt az óra elmarad. Megértésüket köszönöm!

Szólj hozzá!

House=Lucifer

2009.09.26. 06:00 Bbundi

A Kígyók a boton I. című bejegyzés folytatása.

 „Mefisztó:

A föld kisistene nem változik nagyon
és épp olyan fura, mint az első napon.
Szegény egy kissé jobban élne,
ha el nem ámítottad volna égi fénnyel.
Ezt hívja észnek, csakhogy általa
még állatibb legyen, mint állata.
” /Goethe: Égi prológus in: Faust/

Elérkezett az ideje annak, hogy House-ra egy kicsit másképpen nézzünk. Megpróbálunk belevágni egy olyan vállalkozásba, aminek célja a figura meglelése az irodalomban.

Erre azért kerül most sor, mert a 6. évad reklámkampánya az arcunkba csapott egy szimbólumot, ami mellett nem szeretnék minden szó nélkül elmenni. Ám a szimbólum további boncolásához úgy vélem szükséges némi irodalmi alapozás.

A képen négy jelenség látható: kígyók, angyalszárnyak, House(/sétabot) és egy felirat. Ezekről lesz ma szó.

A bukott angyal

House nyilván nem Gábor főangyalt testesíti meg, sokkal inkább Lucifert. Lucifer ugyanis minden teremtett jelenség értelmének a megkérdőjelezője, Az ember tragédiájában 15 színen keresztül söpri ki az ábrázolt emberi kultúrákból a jelentést, beláttatva Ádámmal minden eszme értelmetlenségét. Ráadásul neve (Lucifer) annyit tesz: fényhozó.

Ez megfigyelhető a sorozatban is. Minden vallást és babonát érvénytelenít House. Nem fogadja el az emberség magasztosságát („humanity is overrated”), időről időre bizonyosodhatunk meg arról, hogy nem létezik tökéletes szerelem, és eleve mindenki hazudik. Az 4. évad 14. részében még saját munkáját is kritizálja. Nem látja benne a jelentést, úgy véli azoknak a fele akiket ő megment, nem érdemlik meg a második esélyt, és közli: mindannyian csótányok vagyunk.

Talpalatnyi föld

Ha a kórházi dolgozók hierarchiáját megvizsgáljuk, akár arra is felfigyelhetünk, hogy az hasonlít a mennyek országának szerkezetéhez. Ebben az esetben Cuddy az Úr.

A második évad 3. részében Cameronnal kutakodnak egy lakásban, amikor megtudjuk, hogy mielőtt Cuddy felvette House-t a kórházba, már öt másik helyről kirúgták. Így lesz osztályvezető House, és akár neki, Lucifernek is meg kell alkudnia az Úrral, hogy „osztályvezető” lehessen:

Lucifer:
Fukar kezekkel mérsz, de hisz nagy úr vagy –
S egy talpalatnyi föld elég nekem.
Hol a tagadás lábát megveti,
Világodat meg fogja dönteni.”

Ezt azután mondja Lucifer, hogy a paradicsomban megátkozott(!) két fát az Úr, majd megengedte Lucifernek, hogy próbát tegyen, rá tudja e venni Ádámékat arra, hogy egyenek a fáról az ő egyértelmű tiltása ellenére.

A rangokat tekintve tehát akár azt is mondhatjuk, hogy Cuddy az Úr, az osztályvezetők (pl. Wilson) az arkangyalok, Ádám és Éva pedig a mindenkori team, akiket House megtanít arra, hogy mindenki hazudik és az egyebek, ahogy Lucifer is beláttatja Ádámmal, hogy értelme nincs az emberi sorsnak, csak éppen apa lesz.

Mondhatjátok, hogy Cuddy igazából rászorul House-ra, hiszen neki annyira fontosak a betegei, hogy még House-t is megpróbálja irányítani a néhány pluszban megmentett életért. E tekintetben ők kábé egy szinten vannak.

Ám Lucefir meg az Úr is egy szinten vannak:

Az Úr: Hah, szemtelen! Nem szült-e az anyag,
hol volt köröd, hol volt erőd előbb?
Lucifer: Ezt tőled én is szintúgy kérdhetem.”

Ez akkor hangzik el, mikor Lucifer összevész az Úrral arról, hogy ő nélküle képtelen teremteni (S nem érzéd-é eszméid közt az űrt,/mely minden létnek gátjául vala,/S teremteni kényszerültél általa?), tehát ő a teremtés motivációja. Vagyis ahogy Cuddynak kell House az életmentéshez, úgy kellet az Úrnak Lucifer a teremtéshez.

Alma

Nagyon fontos, hogy az értelmetlenséget mikor tudja beláttatni Ádámékkal Lucifer. A két megátkozott gyümölcsfán olyan gyümölcsök teremnek, amik elfogyasztásával isteni képességeket birtokolhatnak Ádámék. A hiúság pedig a paradicsomi kényelmen is felülkerekedik, és már tépik is a tudás fájáról (!) az almát. Sőt már az örök élet fájáról is tépnék, de azt nem engedi az Úr, odaküldi a Kerubot. Vagyis az ember evett a tudás fájáról, és kiüzettetett (a drámában Ádámék önként hagyják el a paradicsomot: "Ádám: Csak ébredésem borzongása ez. -/ El innen, hölgyem, bárhová, - el, el!/ Idegen már s kietlen ez a hely."). Mondhatnánk, elkezdett gondolkodni, és rögtön nyomorult lett. 

A sétabot

Most kezdünk kilyukadni valahova. Azt mondom, a gondolkodás megnyomorít, és be is látjuk hamarosan, hogy ez megállja a helyét.

A 4. évad utolsó részében, mikor Amber meghal, van egy zenés levezető, amiben mutatják a team tagjait egyenként. Taub hozzábújik a feleségéhez, akit megcsalt, és még nem mondta el neki, de örül, hogy végre valakit megölelhet, lévén éppen szarul érzi magát, Kutner tök egyedül eszik müzlit a tévé előtt, Thirteenről éppen kiderül, hogy huntingtonja van, tehát haldoklik, míg Foreman egy étteremben bambul maga elé különlegesen keserű arccal. Vagyis a csapat tökéletesem megnyomorodik, ellenben a volt csapattagokkal. Ennek a kifejezője, amikor Cameron és Chase odaül Foremanhez vigasztalni. Arról már nem is beszélek, hogy Wilsonnal mi van. A lényeg az, hogy a House-hoz való közelség függvényében nyomorultak az orvosok. Barátnak és csapattagnak a legrosszabb.

A legnyomorultabb nyilván House, aki ekkor ráadásul majdnem meg is hal, de ő eleve viseli a nyomorultság kitűzőit, köztük a sétabottal. Ő már fizikailag is megnyomorodott. Tehát a tudáshoz való közelség megnyomorít, akár a paradicsomtól való távolság. Vagyis House mindenkit kiránt a paradicsomból, ám Lucifer mégiscsak azt jelenti, hogy „fényhozó”.

Az első évad 21. részében (Three stories) House orvostanhallgatóknak tart előadást. A rész végére megtelik a bazinagy előadó, ami az elején kongott az ürességtől, és senki sem jókedvében hagyja el a termet az előadás végeztével. House közli a hallgatókkal, hogy el fogják szúrni, mert ez a tudomány természete, és fogadják el. Ők belátják, hogy igaza van, és nem is lesznek tőle mosolygósak. Ami ennyi idő alatt így hat a hallgatókra, az hatványozottan hat a teamre és a barátokra.

A hatodik évad elején is elhangzik egy „diagnózis” House-ról a pszichiátrián: „He’s capable to create a whole lot of misery” (Képes hatalmas nyomorúságot/szenvedést/boldogtalanságot teremteni.). 
Update! Ez valójában csak a linkelt előzetesben hangzik el, magából az epizódból végül kivágták.

Attól még angyal

Az attól-még-angyalságot is sokféleképpen ábrázolta már az irodalom. Például Bulgakov Mester és Margaritája egy Goethe Faustjából vett részletet emel mottóvá:

„…
Kicsoda vagy tehát?
Az erő része mely,
örökké rosszra tör, s örökké jót művel.”

Lehet ide példát hozni bőven a sorozatból kezdve onnan, mikor Wilson vázolja Tritternek a 3. évadban, hogy House egy bunkó, de összességében mégis pozitív energiaként hat az univerzumra, egészen azokig a pillanatokig, amikor bunkóságával és nemtörődömségével segít a team tagjainak. Például Foreman az 5. évadban (8. rész) elvállal egyedül egy beteget, így próbálván bizonyítani House-nak, hogy elbírna egy gyógyszerkipróbálás levezénylésével a munkája mellet, ám a beteg bajával nem boldogul. Végül segítséget kér House-tól, aki leszarja őt is meg a haldokló gyereket, oldja csak meg Foreman. Persze megoldja, Foreman magabiztosabb lesz, közli House-szal hogy beszáll a kísérletekbe, és tényleg. Ily módon House bunkósága pedagógiai bravúrnak minősül. A rész végén Wilson meg is jegyzi:

– You’re an ass… but a noble one. (Te egy bunkó vagy, bár egy nemes lelkű bunkó.)

Ez kábé a sorozat verziója arra, hogy örökké rosszra tör, s örökké jót művel.

Szűznemzés

És van egy kiváló példa még arra, amikor kedves akar lenni House. 5. évad 11. rész (Joy to the world). Ekkor egy ambuláns betege terhes, aki állítása szerint még szűz, akárcsak a vőlegénye. House többször nyilvánvalóvá tette, hogy egyéb ágybéli mókáktól nem lehet teherbe esni, de a nő ragaszkodott a DNS-teszthez, nehogy elveszítse vőlegényét, akit nyilvánvalóan megcsalt.

House nem az egyszerű utat választja, vagyis nem azt hazudja, hogy a vőlegényé a gyermek, hanem tudományos bizonyítékot hamisít. Human parthenogenesis. Gyermek apa nélkül, kizárólag anyai DNS-sel. És ez nyilván egy karácsonyi epizód, így House nyilván kap ajándékot az anyukától, amiért házasságot mentett. Hazugsággal.

Nem győzöm hangsúlyozni: örökké rosszra tör, s örökké jót művel.

„INCURABLY HIMSELF.”

Befejezésül még ott a kampányképen a felirat: magából kigyógyíthatatlanul.. Nem kell lángésznek lenni, hogy megsejtsük, nem lesz ő mosolygós, boldog ember a pszichiátritól kijövet.

A kép ezért is zseniális. House-t kígyók tartják fogva, magából nem gyógyulhat ki, tehát saját maga foglya, tehát House a Kígyó. (Újabb fallikus szimbólum, ami behelyettesíthető a sétabotra még képileg is). A kígyóság meg már nem esik messze a Luciferség ábrázolásától.

Így könnyű belátni, hogy az „INCURABLY HIMSELF” felirat tulajdonképpen Az ember tragédiájának egy részletének az átirata, méghozzá, azé, amikor Lucifer az Úrat bírálva közli:

„Lucifer: Nem adhatok mást, csak mi lényegem.”

26 komment

Címkék: kampány irodalom fájdalom house általános kígyó szimbólum caduceus symbol