HTML

Dr. House szeminárium

Honnan a figura, miért kell a fájdalom, jellemformáló-e a szifilisz, posztmodern-e House? Elemzések, meglátások és vita a sorozatról.

Friss topikok

  • kaldijozef: OK! Akkor Merkúr a FDESZ védőszentje ! Köszi ! (2019.05.13. 06:42) Kígyók a boton I.
  • Cirmoscica: A harmadik évadot ismétlik szerdánként a tv2-n, nem a negyediket. A happiness meg nem happieness. ... (2010.08.10. 22:58) Az elkerülhetetlen vég
  • Bbundi: @szabo82: megfogtál... ráadásul befejeződött a hatodik évad. Azt hiszem lesz valami. (2010.06.02. 22:41) Cuddy mint anya
  • Bbundi: @szabo82: :) Jogos a felvetés, és szégyen súlya alatt vergődök a mulasztásaimért. Sajnos a tovább... (2009.11.06. 18:12) H. F.
  • manx express: A bejegyzés címét olvasva csak az ugrott be, hogy a House-Wilson kapcsolat szinte tökéletes mása a... (2009.09.30. 17:01) House-Wilson barátság

Az elkerülhetetlen vég

2010.06.06. 06:00 Bbundi

Hát így állnánk. Amerikában befejeződött a hatodik évad, nálunk meg gondolom a közepe felé abbahagyták, és belekezdtek, mondjuk a negyedikbe. Ez sajna ilyen, a tévé nem sugároz drága pénzen vett képkockákat, ha nem reménykedhet népes nézőtáborban. A tévé viszont leszarható, csillió módon hozzá lehet jutni House-hoz, még felirat is van hozzá az interneten.

Amiért viszont most mégis megnyit a szeminárium, gyakorlatilag rendhagyó módon, az az, hogy leszögezzük: a sorozat nem fogja elveszíteni hitelességét, vagyis egszer vége lesz. Fönnállt a hetelesség elvesztésének veszélye a negyedik évadban, ami ráadásul a forgatókönyvíró-sztrájk miatt megehetősen rövidre sikerült, és volt némi aggodalom a az ötödik évadban is, de a végére megnyugodhattunk. Nem sérült a figura, hanem egyenesen bekerült a pszichiátriára. Thomass Mann itt hagyta abba az írást, amikor a House elődjének számító figurát megformálta a Doktor Faustusban. A zenei géniusz huszonnégy év elteltével megőrült, és többé nem is tért vissza.

A pénz az úr

Csakhogy ez Amerika, és kell a hatodik éved, mert pofátlanul sokan nézik. Kaptunk is egy tiszta House-t, aki próbálkozott a beilleszkedés-dologgal. Lejött a vicodinról, szerelem, barátság, happieness.

Nem egy rajongó szerint most kellett volna abbahagyni, annyira szépre sikerült a hatodik évad fináléja. Én az ötödik évad végén éreztem a csúcsot, de utólag nem bánom, hogy tovább gondolták. A figura még így józanul sem sérült, sőt kitárulkozott.

A pletykák szerint már bőven aláírták a kilencedik évadot is (talán csak a nyolcadikat, végül is mindegy). Nem tudom, hogyan képzelik, de ez aggaszt. Valahogy abba kéne hagyni, méghozzá addig, amíg még úgy tudunk a sorozatra gondolni, mint műre.

Ne legyen félreértés. Nem lesz happyend. Dráma és összeomlás várható, amit most jó érzékkel kerültek el a készítők, de idővel el fog fogyni minden kapaszkodó. A figura tragikus, nem épülhet fel, és nem lehet boldog. Illetve ha az megtörténik, akkor abból fakad majd tragikum.

A tudatlanság áldásos

Volt egy epizód a hatodik évadban, amikor egy fizikus zsenit kezelt House. A srác robotriping segítségével hülyítette magát, hogy együtt maradhasson szerelmével, aki mellet ténylegesen érezte a boldogságot. Azt akarta, hogy úgy maradjon, viszont amíg okos volt, addig csak azt látta, hogy nem lehet együtt a nővel, akinek az iq-ja közelebb állt egy galambéhoz, mint az övéhez, bármit is jelentsen ez. House végül visszaadta neki a hülyítő drogot, és elhangzott a lényeg: a tudatlanság áldás (Ignorance is Bliss).

A boldogság zsákutca

Rövidre zárom. Ha nem cseszik el a sorozatot, akkor nincs jövője semmiféle House-románcnak hosszútávon. Ha mégis bekövetkezne, akkor a figurának el kell butulnia, meg kell hasadnia. Most adtak ennek egy esélyt, de nem fog működni, vagy ha mégis, akkor House meg fog bukni mint orvosi zseni. Ha pedig nem működik a kapcsolat, akkor előbb-utóbb fel fog örlődni a figura a saját nyomorában. Abban a nyomorban, amitől a fizikus is menekült (a diagnózis is abból következett, hogy öngyilkossági kísérlete következtében eltörte egy-két bordáját).

A vég elkerülhetetlen. Vagy egy pszichiátriára kerül vissza House tébolyultként, vagy kénytelen lesz elhülyülni egy kapcsolatban, mint a fizikus. Minden más verzió azt feltételezi, hogy az írók nem maradnának következetesek a figurához, és azzal a gesztusukkal el is csesznék az egészet. David Shore nem fogja hagyni.

1 komment

Címkék: racionalitás fájdalom vég 6. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://houseseminar.blog.hu/api/trackback/id/tr512059121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirmoscica · http://www.doktorhouse.hu 2010.08.10. 22:58:49

A harmadik évadot ismétlik szerdánként a tv2-n, nem a negyediket. A happiness meg nem happieness. A mielőtt meg nem mielőtt. Megragadtam a lényeget, mi? :)
süti beállítások módosítása