HTML

Dr. House szeminárium

Honnan a figura, miért kell a fájdalom, jellemformáló-e a szifilisz, posztmodern-e House? Elemzések, meglátások és vita a sorozatról.

Friss topikok

  • kaldijozef: OK! Akkor Merkúr a FDESZ védőszentje ! Köszi ! (2019.05.13. 06:42) Kígyók a boton I.
  • Cirmoscica: A harmadik évadot ismétlik szerdánként a tv2-n, nem a negyediket. A happiness meg nem happieness. ... (2010.08.10. 22:58) Az elkerülhetetlen vég
  • Bbundi: @szabo82: megfogtál... ráadásul befejeződött a hatodik évad. Azt hiszem lesz valami. (2010.06.02. 22:41) Cuddy mint anya
  • Bbundi: @szabo82: :) Jogos a felvetés, és szégyen súlya alatt vergődök a mulasztásaimért. Sajnos a tovább... (2009.11.06. 18:12) H. F.
  • manx express: A bejegyzés címét olvasva csak az ugrott be, hogy a House-Wilson kapcsolat szinte tökéletes mása a... (2009.09.30. 17:01) House-Wilson barátság

House=Lucifer

2009.09.26. 06:00 Bbundi

A Kígyók a boton I. című bejegyzés folytatása.

 „Mefisztó:

A föld kisistene nem változik nagyon
és épp olyan fura, mint az első napon.
Szegény egy kissé jobban élne,
ha el nem ámítottad volna égi fénnyel.
Ezt hívja észnek, csakhogy általa
még állatibb legyen, mint állata.
” /Goethe: Égi prológus in: Faust/

Elérkezett az ideje annak, hogy House-ra egy kicsit másképpen nézzünk. Megpróbálunk belevágni egy olyan vállalkozásba, aminek célja a figura meglelése az irodalomban.

Erre azért kerül most sor, mert a 6. évad reklámkampánya az arcunkba csapott egy szimbólumot, ami mellett nem szeretnék minden szó nélkül elmenni. Ám a szimbólum további boncolásához úgy vélem szükséges némi irodalmi alapozás.

A képen négy jelenség látható: kígyók, angyalszárnyak, House(/sétabot) és egy felirat. Ezekről lesz ma szó.

A bukott angyal

House nyilván nem Gábor főangyalt testesíti meg, sokkal inkább Lucifert. Lucifer ugyanis minden teremtett jelenség értelmének a megkérdőjelezője, Az ember tragédiájában 15 színen keresztül söpri ki az ábrázolt emberi kultúrákból a jelentést, beláttatva Ádámmal minden eszme értelmetlenségét. Ráadásul neve (Lucifer) annyit tesz: fényhozó.

Ez megfigyelhető a sorozatban is. Minden vallást és babonát érvénytelenít House. Nem fogadja el az emberség magasztosságát („humanity is overrated”), időről időre bizonyosodhatunk meg arról, hogy nem létezik tökéletes szerelem, és eleve mindenki hazudik. Az 4. évad 14. részében még saját munkáját is kritizálja. Nem látja benne a jelentést, úgy véli azoknak a fele akiket ő megment, nem érdemlik meg a második esélyt, és közli: mindannyian csótányok vagyunk.

Talpalatnyi föld

Ha a kórházi dolgozók hierarchiáját megvizsgáljuk, akár arra is felfigyelhetünk, hogy az hasonlít a mennyek országának szerkezetéhez. Ebben az esetben Cuddy az Úr.

A második évad 3. részében Cameronnal kutakodnak egy lakásban, amikor megtudjuk, hogy mielőtt Cuddy felvette House-t a kórházba, már öt másik helyről kirúgták. Így lesz osztályvezető House, és akár neki, Lucifernek is meg kell alkudnia az Úrral, hogy „osztályvezető” lehessen:

Lucifer:
Fukar kezekkel mérsz, de hisz nagy úr vagy –
S egy talpalatnyi föld elég nekem.
Hol a tagadás lábát megveti,
Világodat meg fogja dönteni.”

Ezt azután mondja Lucifer, hogy a paradicsomban megátkozott(!) két fát az Úr, majd megengedte Lucifernek, hogy próbát tegyen, rá tudja e venni Ádámékat arra, hogy egyenek a fáról az ő egyértelmű tiltása ellenére.

A rangokat tekintve tehát akár azt is mondhatjuk, hogy Cuddy az Úr, az osztályvezetők (pl. Wilson) az arkangyalok, Ádám és Éva pedig a mindenkori team, akiket House megtanít arra, hogy mindenki hazudik és az egyebek, ahogy Lucifer is beláttatja Ádámmal, hogy értelme nincs az emberi sorsnak, csak éppen apa lesz.

Mondhatjátok, hogy Cuddy igazából rászorul House-ra, hiszen neki annyira fontosak a betegei, hogy még House-t is megpróbálja irányítani a néhány pluszban megmentett életért. E tekintetben ők kábé egy szinten vannak.

Ám Lucefir meg az Úr is egy szinten vannak:

Az Úr: Hah, szemtelen! Nem szült-e az anyag,
hol volt köröd, hol volt erőd előbb?
Lucifer: Ezt tőled én is szintúgy kérdhetem.”

Ez akkor hangzik el, mikor Lucifer összevész az Úrral arról, hogy ő nélküle képtelen teremteni (S nem érzéd-é eszméid közt az űrt,/mely minden létnek gátjául vala,/S teremteni kényszerültél általa?), tehát ő a teremtés motivációja. Vagyis ahogy Cuddynak kell House az életmentéshez, úgy kellet az Úrnak Lucifer a teremtéshez.

Alma

Nagyon fontos, hogy az értelmetlenséget mikor tudja beláttatni Ádámékkal Lucifer. A két megátkozott gyümölcsfán olyan gyümölcsök teremnek, amik elfogyasztásával isteni képességeket birtokolhatnak Ádámék. A hiúság pedig a paradicsomi kényelmen is felülkerekedik, és már tépik is a tudás fájáról (!) az almát. Sőt már az örök élet fájáról is tépnék, de azt nem engedi az Úr, odaküldi a Kerubot. Vagyis az ember evett a tudás fájáról, és kiüzettetett (a drámában Ádámék önként hagyják el a paradicsomot: "Ádám: Csak ébredésem borzongása ez. -/ El innen, hölgyem, bárhová, - el, el!/ Idegen már s kietlen ez a hely."). Mondhatnánk, elkezdett gondolkodni, és rögtön nyomorult lett. 

A sétabot

Most kezdünk kilyukadni valahova. Azt mondom, a gondolkodás megnyomorít, és be is látjuk hamarosan, hogy ez megállja a helyét.

A 4. évad utolsó részében, mikor Amber meghal, van egy zenés levezető, amiben mutatják a team tagjait egyenként. Taub hozzábújik a feleségéhez, akit megcsalt, és még nem mondta el neki, de örül, hogy végre valakit megölelhet, lévén éppen szarul érzi magát, Kutner tök egyedül eszik müzlit a tévé előtt, Thirteenről éppen kiderül, hogy huntingtonja van, tehát haldoklik, míg Foreman egy étteremben bambul maga elé különlegesen keserű arccal. Vagyis a csapat tökéletesem megnyomorodik, ellenben a volt csapattagokkal. Ennek a kifejezője, amikor Cameron és Chase odaül Foremanhez vigasztalni. Arról már nem is beszélek, hogy Wilsonnal mi van. A lényeg az, hogy a House-hoz való közelség függvényében nyomorultak az orvosok. Barátnak és csapattagnak a legrosszabb.

A legnyomorultabb nyilván House, aki ekkor ráadásul majdnem meg is hal, de ő eleve viseli a nyomorultság kitűzőit, köztük a sétabottal. Ő már fizikailag is megnyomorodott. Tehát a tudáshoz való közelség megnyomorít, akár a paradicsomtól való távolság. Vagyis House mindenkit kiránt a paradicsomból, ám Lucifer mégiscsak azt jelenti, hogy „fényhozó”.

Az első évad 21. részében (Three stories) House orvostanhallgatóknak tart előadást. A rész végére megtelik a bazinagy előadó, ami az elején kongott az ürességtől, és senki sem jókedvében hagyja el a termet az előadás végeztével. House közli a hallgatókkal, hogy el fogják szúrni, mert ez a tudomány természete, és fogadják el. Ők belátják, hogy igaza van, és nem is lesznek tőle mosolygósak. Ami ennyi idő alatt így hat a hallgatókra, az hatványozottan hat a teamre és a barátokra.

A hatodik évad elején is elhangzik egy „diagnózis” House-ról a pszichiátrián: „He’s capable to create a whole lot of misery” (Képes hatalmas nyomorúságot/szenvedést/boldogtalanságot teremteni.). 
Update! Ez valójában csak a linkelt előzetesben hangzik el, magából az epizódból végül kivágták.

Attól még angyal

Az attól-még-angyalságot is sokféleképpen ábrázolta már az irodalom. Például Bulgakov Mester és Margaritája egy Goethe Faustjából vett részletet emel mottóvá:

„…
Kicsoda vagy tehát?
Az erő része mely,
örökké rosszra tör, s örökké jót művel.”

Lehet ide példát hozni bőven a sorozatból kezdve onnan, mikor Wilson vázolja Tritternek a 3. évadban, hogy House egy bunkó, de összességében mégis pozitív energiaként hat az univerzumra, egészen azokig a pillanatokig, amikor bunkóságával és nemtörődömségével segít a team tagjainak. Például Foreman az 5. évadban (8. rész) elvállal egyedül egy beteget, így próbálván bizonyítani House-nak, hogy elbírna egy gyógyszerkipróbálás levezénylésével a munkája mellet, ám a beteg bajával nem boldogul. Végül segítséget kér House-tól, aki leszarja őt is meg a haldokló gyereket, oldja csak meg Foreman. Persze megoldja, Foreman magabiztosabb lesz, közli House-szal hogy beszáll a kísérletekbe, és tényleg. Ily módon House bunkósága pedagógiai bravúrnak minősül. A rész végén Wilson meg is jegyzi:

– You’re an ass… but a noble one. (Te egy bunkó vagy, bár egy nemes lelkű bunkó.)

Ez kábé a sorozat verziója arra, hogy örökké rosszra tör, s örökké jót művel.

Szűznemzés

És van egy kiváló példa még arra, amikor kedves akar lenni House. 5. évad 11. rész (Joy to the world). Ekkor egy ambuláns betege terhes, aki állítása szerint még szűz, akárcsak a vőlegénye. House többször nyilvánvalóvá tette, hogy egyéb ágybéli mókáktól nem lehet teherbe esni, de a nő ragaszkodott a DNS-teszthez, nehogy elveszítse vőlegényét, akit nyilvánvalóan megcsalt.

House nem az egyszerű utat választja, vagyis nem azt hazudja, hogy a vőlegényé a gyermek, hanem tudományos bizonyítékot hamisít. Human parthenogenesis. Gyermek apa nélkül, kizárólag anyai DNS-sel. És ez nyilván egy karácsonyi epizód, így House nyilván kap ajándékot az anyukától, amiért házasságot mentett. Hazugsággal.

Nem győzöm hangsúlyozni: örökké rosszra tör, s örökké jót művel.

„INCURABLY HIMSELF.”

Befejezésül még ott a kampányképen a felirat: magából kigyógyíthatatlanul.. Nem kell lángésznek lenni, hogy megsejtsük, nem lesz ő mosolygós, boldog ember a pszichiátritól kijövet.

A kép ezért is zseniális. House-t kígyók tartják fogva, magából nem gyógyulhat ki, tehát saját maga foglya, tehát House a Kígyó. (Újabb fallikus szimbólum, ami behelyettesíthető a sétabotra még képileg is). A kígyóság meg már nem esik messze a Luciferség ábrázolásától.

Így könnyű belátni, hogy az „INCURABLY HIMSELF” felirat tulajdonképpen Az ember tragédiájának egy részletének az átirata, méghozzá, azé, amikor Lucifer az Úrat bírálva közli:

„Lucifer: Nem adhatok mást, csak mi lényegem.”

26 komment

Címkék: kampány irodalom fájdalom house általános kígyó szimbólum caduceus symbol

A bejegyzés trackback címe:

https://houseseminar.blog.hu/api/trackback/id/tr631396704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lamerblog · http://lamer.blog.hu 2009.09.26. 15:49:35

Csúcs ez a kép! Amúgy meg első!

repecs 2009.09.26. 15:50:01

ŐŐŐ szeretem nézni és nekem ez elég. Nem gondolok hozzá könyvtárnyi irodalmat, elemzést.

JosiahPen 2009.09.26. 15:50:30

ez inkább a caduceus akar lenni szerintem

JosiahPen 2009.09.26. 15:53:02

mint az orvoslás szimbóluma, szóval semmi köze Luciferhez

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.09.26. 15:53:21

Bár még látatlanban mindig nem igazán sejtem, mit lehet ezen a sorozaton ennyit nézni, azt hiszem, lassan teszek egy próbát. Szép bejegyzés!

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2009.09.26. 16:09:04

@JosiahPen:
houseseminar.blog.hu/2009/09/16/kigyok_a_boton_i
Valóban, elsődlegesen caduceus. Aztán más is.
@Krajcs:
Egy próbát biztosan megér. Jó mulatást hozzá!

zsoltix 2009.09.26. 16:12:10

En meg egy reszet se lattam, de az elozeteseivel meg a zindex cimlapon emelt peldanyszamban megjeleno doktor haz posztokkal mar teli van a tokom.

ladybyron 2009.09.26. 16:15:30

Érdekes, izgalmas bejegyzés. Mondjuk, én sem érzem ebből a képből a Lucifer-párhuzamot, de ettől vállalható. Szép, logikus a levezetés, noha nem értek vele egyet. Hiszen az is lehetséges, hogy éppen ezeket a luciferi utalásokat kérdőjelezte meg a sorozat, magyarán, attól, hogy valakinek másként jár az agya, még nem feltétlenül luciferi figura.

Wilson és a többiek nem House miatt boldogtalanok, és ez szerintem fontos. Cameronnak van egy halott férje, Wilsonnak a hűség nem az erénye, Cuddy görcsös, Foreman eredendően tele van kisebbrendűségi érzéssel. Vagyis ők, akik nem rendelkeznek semmilyen testi hibával, és úgymond "normálisaknak" tartja őket környezetük, és erre törekszenek is, egyáltalán nem boldogabbak, mint House, akinek ott van a lába, a fájdalmai, nem akart mindenáron normális lenni, és "nyomorultnak" tarják. Ez volt szerintem a legizgalmasabb kérdés: tulajdonképpen ki/kik a nyomorult(ak), boldogtalan(ok)? Aki mindenáron alkalmazkodni akar, vagy akinek az alkalmazkodás nem ér meg minden árat, inkább outsider marad?

Abandoned 2009.09.26. 17:37:48

@JosiahPen:

Úgy van, ez Aszklépiosz botja.
Önmagában nagyon összetett szimbólum, nem érdemes így szétszedni. Legalábbis értelme biztos nincs.
A hasonló verselemzések miatt utálják a diákok az irodalom órát. Felesleges magyarázatok ott, ahol nincs is mit magyarázni.

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2009.09.26. 17:45:00

@RanTom:
@Abandoned:
Jól van gyerekek. Idelinkelem még egyszer azt, amit már a kommentekbe is beszúrtam egyszer, és amivel a bejegyzés kezdődik, mert ez egy másik bejegyzés folytatása egy kicsit:
houseseminar.blog.hu/2009/09/16/kigyok_a_boton_i

Caduceusról és Aszkléposzról, mitológiáról és asztrológiáról ott lehet olvasni.

kutyaúr csajának a huga 2009.09.26. 17:51:03

ez érdekes, ennek a sorozatnak ilyesmi mondani valót, hátteret még nem gondoltam, de... hát lenyűgöző, na. vagy csak véletlen egybeesés, vagy szándékos...

kvadrillio 2009.09.26. 18:14:51

House, zseniális karakter. Hugh Laurie zseniális színész. A forgatókönyv írója is zseniális. Ebben a filmsorozatban meg tudja mutatni zseniális színészi tehetségét.Nem csak ő, a többiek is. Van olyan film azonban, amiben nem tetszett. Maga a film története sem. Iszonyú sok függ egy jól megírt forgatókönyvtől, mert az ad lehetőséget a színésznek, hogy "játsszon"!
House karaktere engedi játszani Laurie-t. Minden arcizma, minden porcikája játszik. Sokszor nem is a történetet figyelem amikor nézem, hanem egy pillantását, egy fejmozdulatát, egy grimaszát. Cuddy-nál is. Imádom őket nézni ! :)

kvadrillio 2009.09.26. 18:25:52

Még annyit, House karakteréből nekem az jön le, hogy egy magába forduló, mégis nyílt, elmélyült gondolkodású, mégis lezser, célratörő, mégis magába roskadó, elismerésre vágyó, mégis visszahúzódó, az emberi élet, a beteg életének megmentéséhez a végletekig eltökélten, elhivatottan ragaszkodó orvos.
A valós életben sok kellene ilyen ! :)

YessicaHard 2009.09.26. 19:40:10

Szerintem a figurában rejlő kettőség a lényeg, House egyszerre egy igazi rohadék, máskor meg egy igazi érző szívű faszi.Persze ez az utóbbi énje ritkábban bújik elő, de azért volt rá példa pl. a "One day,one room" epizódban a megerőszakolt keresztény lánnyal, meg még néhányszor. A figura attól izgalmas, hogy nem tisztán jó és nem tisztán rossz,a kigyó és az angyalszárny ezt is jelképezheti akár. De gyanítom én is, hogy a caduceus lesz ez.

Gazz 2009.09.26. 19:52:50

Nagyon nagyon jó bejegyzés!
Gratula!

rest69 2009.09.26. 21:38:32

az igazat megvallva a bejegyzés nagyon eredeti, 10/10, sok mögötte a munka, ez látszik
és van benne valami, de
szerintem House kitalálói nem olvasták az ember tragédiáját, de sztem még a Faustot sem, ezért az ennyire_mély_ hasonlóság inkább a karakterek eszenciájából adódik
bővebben: a képből egyértelműen látszik, hogy house-t angyal-szerűvé tették, és lucifer is angyal-szerű, hisz angyal, de "gonosz". És az amerikai részről párhuzam lezárva. Azonban kiderül rögtön, hogy a Lucifer személyiségének jegyei, eszenciája annyira sűrű és elhibázhatatlanul egyérteémű, hogy akaratlanul is megalkották Lucifer archetipusára houset a sorozatban, de én semmiképp nem tudatos cselekvés eredményeként tekinteném.
A kígyó: a gyógyszerészek, gyógyítók szimbóluma 2000 éve, nem csoda, hogy mint a patikák címerében lévő edény, house is kígyók által körefogadtatott, mint a gyógyuláshoz vezető út darabjainak vegyítésére szolgáló edény, ami néllkül a hozzávalók csak hozzávalók, dekk az edény (House), hogy gyógyulást hozzanak. Én ezt tartom az amerikai koncepció gerincének
Az incurably himself-et inkább "gyógyíthatatlanul önmaga"-nak fordítanám, de ez már csak részletkérdés.
Amúgy nagyon tetszett, ezt fűzném csak hozzá

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2009.09.26. 22:12:14

@rest69: Először is kösz.
Eléggé egyet értek veled abban, hogy jó a bejegyzés, meg abban is, amit Luciferről írsz. Valóban, az archetipikus figurák óhatatlanul alkotódnak meg, ha következetes és jó az író, ezesetben Luciferé. És elég valószínű az is, hogy nem olvasták Madách művét.
Amit viszont biztosan olvastak, az Thomas Mann Doktor Faustusa. Némi kerekítéssel és túlzással átvették Adrian Leverkühn figuráját (egyébként ő a műben zeneszerző) (Egyszer majd azt is bemutatom, de az még nagyobb meló, tehát majd jövőre). Ám ez nem von le sokat az alkotók érdemeiből, mégiscsak jól valósították meg.
A szimbólum eredete valóban ősi, írtam arról az aspektusról a már sokat hivatkozott előző bejegyzésben, viszont a sorozat és a figura így tölti fel a kampányképet jelentéssel. Nyilván túlzás az egyenlőségjel, de az is csak szimbólum.

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2009.09.26. 22:13:56

@rest69: És a fordításod valóban szebbnek hat, mint az enyém, de már nem írom át azért sem.

kvadrillio 2009.09.27. 09:23:07

A szimbólummal kapcsolatban: Én nem vélek párhuzamot Lucifer és House között.
"Álmot küld a jövőjüket firtató Ádám és Éva szemére, hogy meggyőzze őket, az ember bukásra ítélt teremtmény."
House filozófiájának elsődlegessége, az ember, a beteg, soha ne adja fel a küzdelmet az életben maradásért. Hiszen, ha nem ezt tenné, hiába lenne nagy koponya, aki a külső és belső körülményeket, hatásokat logikailag összegezve, mérlegelve dönt, hoz diagnosztikai végkövetkeztetéseket, nem tudna gyógyítani, meggyógyítani embereket. Ez, csakis a beteg emberek akaraterejével, gyógyulni akarásával együtt vihető véghez./Bár láthatjuk azt is, hogy körmönfontan még az ellenállást is képes kijátszani ! :)/
Igazi megszállott gyógyító.

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2009.09.27. 11:06:11

@kvadrillio: Az ember, a beteg mindig meghal. Maximum nem abban a betegségben.
Annyiban jogos a meglátás, hogy House célja nem az, hogy az élet ne élődjön le, ám értelmet ő sem lát benne. Filozófiája kb. az, hogy attól még mert értelmetlen le kell élni, hiszen nem kap plusz értelmet attól, hogy félbemarad. Így ez akár az Úr vonása is lehetne ("küzdve küzdj...").
A téma, hogy House miért tartja életben a betegeit a megszálottságán túl, meglehetősen bő, és nem mentes a felszínen az ellentmondásoktól (lehet, hogy erről lesz szó legközelebb.) Csak egy példa: a harmadik évad 12. részében "one day one room" ráveszi a teológus lányt az abortuszra. A második évad vége felé a fotós Emma Sloan gyerekét megölné, és még akkor is ezt tartja helyesnek, mikor életben maradtak mind a ketten. A megmenekülő bébit orvosi műhíbának látja. De itt is megérinti a bébi... Na mindegy, kábé érted mire gonodlok. Még folytatódik a Luciferkedés, úgy tűnik.

lordart 2009.09.27. 15:58:55

Nem kicsit akarja elhitetni velünk ez a House-figura megformálója, hogy a világon minden bajra van (orvos)tudományos megoldás. A sorozat elég jó! Az üzenete kicsit démonikus, vagy helyesebben Istent és létezését megkérdőjelező.

gatsy 2009.09.28. 14:44:47

@rest69: „INCURABLY HIMSELF"-et én is pont így fordítanám, sokkal magyarosabb.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.09.29. 10:37:38

luciferből eredendően hiányzik a remény. egy orvosnak pedig, még a legnyomorultabbnak is, ez az alapvető lényege. egyebek mellett ezért tartják az emberek legkiválóbbikának, kiválasztottnak az orovosokat, a magyarnál kevésbé nyomorult, kevésbé önpusztító társadalmakban.

lucifer is right, but jet, he isn't - ez ez emberi szellem fundamentuma. mind meghalunk és minden, ami valaha létezett, elpusztul - mégis itt vagyunk és élünk és reménykedünk.

House nem Lucifer, éppen, hogy nem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.09.29. 10:39:32

az új rész tetszett, de nagyon nem voltam elájukva tőle, elég gyengécske a forgatókönyv és így Laurie játéka is.
süti beállítások módosítása