HTML

Dr. House szeminárium

Honnan a figura, miért kell a fájdalom, jellemformáló-e a szifilisz, posztmodern-e House? Elemzések, meglátások és vita a sorozatról.

Friss topikok

  • kaldijozef: OK! Akkor Merkúr a FDESZ védőszentje ! Köszi ! (2019.05.13. 06:42) Kígyók a boton I.
  • Cirmoscica: A harmadik évadot ismétlik szerdánként a tv2-n, nem a negyediket. A happiness meg nem happieness. ... (2010.08.10. 22:58) Az elkerülhetetlen vég
  • Bbundi: @szabo82: megfogtál... ráadásul befejeződött a hatodik évad. Azt hiszem lesz valami. (2010.06.02. 22:41) Cuddy mint anya
  • Bbundi: @szabo82: :) Jogos a felvetés, és szégyen súlya alatt vergődök a mulasztásaimért. Sajnos a tovább... (2009.11.06. 18:12) H. F.
  • manx express: A bejegyzés címét olvasva csak az ugrott be, hogy a House-Wilson kapcsolat szinte tökéletes mása a... (2009.09.30. 17:01) House-Wilson barátság

Kígyók a boton I.

2009.09.16. 06:00 Bbundi

A 6. évadot komoly gerillakampánnyal vezetik be Amerikában. Vagyis nem kizárólag kedvcsináló részleteket dobnak az éhes közönség elé, hanem egy szimbólumot, ami csak nehezen kapcsolható elsőre össze a sorozattal, ráadásul nem csak a megszokott reklámfelületen helyezték el, hanem szinte akárhol.

Előre szólok, hogy ezt a témát nem rendezzük le egyetlen konzultációval (bejegyzéssel), hanem a következő alkalommal is visszatérünk rá.

Erre azért is van szükség, mert két szimbólumot legalább használt a kampány. Az egyiken sétabotra tekerednek a kígyók, a másikon konkrétan House-ra (erről legközelebb), és nyilván feltételezünk metaforikus átjárást, de nem kevés többletjelentéssel töltődik a szimbólum.

Ma mindenesetre onnan kezdjük, ahonnan a kampány is, megnézzük, mik ezek a kígyók a boton.

A bot

Egyértelműen fallikus szimbólum: egyszer oly módon adja a 4. évadban Amber kezébe a botot, hogy {{megfogná egy pillanatra a metaforámat?}}, és akkor csak egy vonatkozó példát említettem mostan.

Ám ehhez a heraldika tudományának van hozzáfűznivalója: a kiválasztottság (égi eredetű) és a parancsnoki rang jelzője egyaránt lehet, elég csak a jogarra gondolni, amivel királyok súlyzóztak, ugyebár.

Első megfejtés: kaduceus

A kaduceus (caduceus) Merkúr kígyós botja. Ezt szimbólumként használják az orvosok címerében is – ha minden igaz amerikai mentőautókon bőven előfordul, de ez csak filmes tapasztalat.

Merkúrról még tudhatunk ezt-azt. Vicces módon a kereskedelem, az utazás, valamint a tolvajok védőszentje ő a római mitológiában, míg a görögben az ő prototípusa Hermész, aki nagyjából az istenek hírnöke.

Most ha lenne itt asztrológus, úgy, ahogy nincs, akkor az megmondaná, hogy a Merkúr olyan jellemzőket erősíthet fel, mint a ravaszság, éles elme, merészség, intelligencia. Ez igen szerencsés véletlen a House-kampány tekintetében, ezért ennyi ezotéria még helyet kaphat, legalább jól szolgálja a kampányból kibomló mögöttes jelentést. De ennyi elég is.

Ami viszont különösen vicces, hogy a Naphoz legközelebb keringő bolygót valószínűleg azért nevezték el Merkúrról, mert az álló csillagokhoz képest gyorsan mozog. Tehát ha elfogadjuk Merkúr pálcáját, akkor bizony látnunk kell ebben az öniróniát: mozgáskorlátozott, sétabotos doktor párhuzamban a gyorsan mozgó kisbolygóval.

Második megfejtés: Aszklépiosz sétapálcája

Aszklépiosz gyógyító isten. Halandónak indult, de Zeusz istenek közé emelte. Volt köztük konfliktus, méghozzá akkor, amikor Aszklépiosz első ízben feltámasztott egy halottat. A világ rendjébe ilyen mértékben még istenek sem avatkozhattak bele Zeusz szerint, ezért villámcsapással sújtotta a feltámasztottat és Aszklépioszt. Bár némi irigység lehetett a főisten lelkében, hiszen erre igazából ő nem lett volna képes, vagyis a gyógyító nála jobban gyógyított: akár a halottakat is kikúrálta.  Persze Aszklépioszt megsajnálta, és a történtek után inkább beemelte őt az istenek közé, némi fogyatékossággal, ugyanis Aszklépiosz innentől fogva sántított.

A képbe némi disszonanciaként jelenik meg az a nem elhanyagolható jellemvonása a gyógyító istennek, hogy direkt jóságosnak bélyegzik, nem pedig embergyűlölő, antiszociális, egoista bunkónak. De hát ez is milyen jó már!

Természetesen semmi nem akadályozza a két megfejtés egymásmellettiségét.

Mára csak ilyen gyöngéd, helyenként wikiszagú alapozás jutott, de legközelebb továbbontjuk ugyanezt a szimbólumot, valamint azt, ami ebből kinőtt. Megbeszéljük a szárnyakat, ördögöt idézünk stb.

Ráadásul, addigra túl leszünk a kétórás évadpremieren, amiről akkor a fentiek miatt nem nagyon fogunk szólni, csak később.

 

2 komment

Címkék: általános kígyó bot szimbólum 6. évad caduceus symbol

A bejegyzés trackback címe:

https://houseseminar.blog.hu/api/trackback/id/tr221385174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

makepeace 2009.09.16. 11:14:11

Nagyon érdekes kis írás volt.Köszi!Amúgy ebből a kígyós,botos szimbólumból jó kis tetkó lehetne.

kaldijozef 2019.05.13. 06:42:51

OK! Akkor Merkúr a FDESZ védőszentje ! Köszi !
süti beállítások módosítása